Onze nieuwe website komt binnenkort online:            https://www.fysiotherapieborghende.nl 

Manuele therapie

De manuele therapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat.

Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, met name aan de wervelkolom en gewrichten in armen en benen. Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen ontstaan doordat gewrichten niet goed werken. Dergelijke stoornissen van het gewricht worden in de manuele therapie ook wel functiestoornissen genoemd.

Vaak is overbelasting van het gewricht de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk. Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de gewrichten worden verminderd of verholpen. Bij manuele therapie verhelpt de therapeut de functiestoornis van een gewricht door het toepassen van bepaalde manipulaties. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de gewrichten kan verbeteren.

Hoe werkt het?
Tijdens de eerste ontmoeting houdt de manueel therapeut een uitgebreid vraaggesprek met de patiënt en voert een lichamelijk onderzoek uit. Daarbij kijkt de manueel therapeut niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt ook waardoor de klacht ontstaat. Daarnaast bekijkt de behandelaar of de patiënt andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.

Wanneer naar een manuele therapeut?
Als u uw een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

Voorbeelden van klachten die een manuele therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
  • lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
  • duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heupklachten

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe jouw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u duidelijkheid over de verdere behandeling.

Behandeling
De manuele therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Voor wie?
Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt. Ongeacht de leeftijd.

Wie is uw manueel therapeut?
In de praktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis zijn 4 manuele therapeuten werkzaam:

Voor meer informatie kunt u bellen naar 074 - 266 49 89 of mailen naar info@fysiotherapiedijkhuis.nl