Bel direct: 074 - 266 49 89

   

Gewrichtsslijtage

Wat is het?

In de medische wereld wordt gewrichtsslijtage Artrose genoemd.

Een gewricht bestaat uit twee botuiteinden die bekleed zijn met gewrichtskraakbeen. Bij een gezond gewricht is dit kraakbeen dik en het zorgt ervoor dat de botuiteinden soepel en glad ten opzichte van elkaar kunnen bewegen, zoals bij een goede kogellager. Daarnaast heeft het kraakbeen een schokdempende werking waardoor grote krachten kunnen worden opgevangen.

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat doordat het gewrichtsoppervlak minder glad wordt en in dikte afneemt.

Vrijwel iedereen heeft op latere leeftijd wel met (lichte) artrose te maken. Vaak merk je dit aan de typische ochtendstijfheid. Het gewricht moet op gang komen.

Wanneer de artrose erger wordt kan dit ook tot blijvende stijfheid en gewrichtsvervorming leiden.

Uit onderzoek blijkt dat de mate van slijtage / kraakbeenschade niet overeen komt met de mate waarin pijn en klachten ervaren worden! Het lichaam is in veel gevallen in staat om een nieuw evenwicht te vinden zodat er toch behoorlijk gefunctioneerd kan worden ondanks de artrose. Artrose kan in alle gewrichten optreden maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. Hoewel het onder ouderen de meest voorkomende gewrichtsaandoening is, zijn er in Nederland naar schatting 25.000 jongen patiënten (tussen de 25 en 44 jaar) met artrose. In totaal zijn er meer dan 650.000 mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.

Artrose wordt ook wel eens slijtage-reuma genoemd. Maar bij artrose komen geen veranderingen in het bloed voor, zoals bij reuma. Een reumatest zal dan ook geen afwijkingen laten zien.

Lees verder over heup en kniearthrose