Een nieuwe knie
U heeft een operatie ondergaan of zult binnenkort een operatie ondergaan, waarbij het gaat om een vervangend kniegewricht. Via deze informatiebrochure kunt u veel informatie te weten komen die voor u van belang kan zijn voor de komende tijd.
Het kniegewricht
Het kniegewricht vormt de schakel tussen het bovenbeen en het onderbeen. Het betreft een zogenaamd scharniergewricht, te vergelijken met een deurscharnier, waarin hoofdzakelijk een buiging en een strekking van het onderbeen kunnen plaatsvinden (ongeveer 140 graden). Daarnaast kan het onderbeen wanneer het gebogen is een stukje draaien ten opzichte van het bovenbeen.
Er zijn drie botstukken betrokken bij de kniebewegingen. Deze botstukken zijn: de onderzijde van het bovenbeen, de bovenzijde van het onderbeen (scheenbeen) en aan de voorzijde de knieschijf . Het kniegewricht bestaat eigenlijk uit twee gewrichten, namelijk het gewricht tussen bovenbeen en het onderbeen en het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen. Omdat deze twee gewrichten binnen één gewrichtskapsel liggen wordt het functioneel als één gewricht gezien.
De belangrijkste indicatie voor een operatie waarbij een nieuwe knie wordt geplaatst is slijtage van het gewricht, waarbij veel pijn en/of beperkingen zijn ontstaan. Slijtage betekent eigenlijk dat de mooie kraakbeenlaag dun is geworden, oneffen is geworden en soms helemaal verdwenen is, dit gaat vaak ook nog gepaard met groei van botuitsteekseltjes aan de rand van beide gewrichtsvlakken. Als ondanks therapie en training de situatie onvoldoende verbetert, kan samen met u besloten worden tot het plaatsen van een nieuwe knie via een operatie.
Er zijn verschillende technieken die de chirurg kan toepassen bij het plaatsen van een nieuwe knie (prothese). Op het moment dat u geopereerd gaat worden zult u hierover voorgelicht worden door de chirurg/het ziekenhuis. Soms kan volstaan worden met het vervangen van slechts een deel van het gewricht, maar meestal worden alle gewrichtsoppervlakken door metalen en kunststof delen.
Al voor de operatie kunt u een aantal dingen doen die positief doorwerken na de operatie. Hieronder wordt puntsgewijs aangegeven welke zaken hierbij van belang zijn.
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om zoveel mogelijk pijnvrij de operatie in te gaan. Dit betekent dat u uw knie het best een beetje kunt ontzien vanaf ongeveer 2 weken voor de operatie. Dit kan door:
Wat gebeurt er na de operatie?
Veelal blijft u rond 1week in het ziekenhuis. Meestal al de eerste of tweede dag na de operatie komt de fysiotherapeut van het ziekenhuis met u oefenen. Ook mag u dan meestal al uit bed om onder begeleiding te gaan staan en lopen.
Na ongeveer 1 week is het herstel vaak zodanig dat u naar huis mag, zeker al daar alles goed geregeld is.
De begeleiding en therapie zal dan veelal vanuit onze praktijk overgenomen worden. Meestal zal er een aantal behandelingen bij u thuis gegeven worden om ook functioneel in de thuissituatie te oefenen. Zodra mogelijk vindt de therapie in onze praktijk plaats. De eerste 8 weken na ontslag uit het ziekenhuis zullen we u in ieder geval individueel begeleiden bij uw revalidatie. De therapie en begeleiding is in deze periode gericht op de volgende punten:
Een van de belangrijkste oefeningen om de beweeglijkheid in uw kniegewricht te verbeteren is veel bewegen zonder belasting. Uw fysiotherapeut zal u hiervoor een oefening met u doornemen en u meegeven. Het slechtste wat gedaan kan worden is in de eerste weken heftige pijn veroorzaken door de knie geforceerd te willen buigen. Uw lichaam heeft tijd nodig om de beweging weer toe te laten. Zodra mogelijk is het een prima oefening om te gaan fietsen op een hometrainer, in eerste instantie mogelijk met een kleine trapas.
Goede opbouw van kracht, stabiliteit, beweeglijkheid, evenwicht en belastbaarheid duurt uiteraard langer dan deze 8 weken, na zo'n grote operatie. In veel gevallen kan de training dan echter ook goed in groepsverband uitgevoerd worden.
Binnen ons netwerk hebben wij hiervoor een specifiek programma ontwikkeld (1 training per week + thuisoefeningen), welke veelal voor het grootste deel vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Gedurende dit programma wordt gewerkt met gestructureerde trainingsopbouw. Daarnaast zult u specifieke oefeningen thuis doen. Wij zijn ervan overtuigd dat een dergelijke opbouw belangrijk is om een langdurig goed resultaat te bevorderen en zaken als werk, hobby's, sport, vakantie, tuinieren e.d. weer op veilige manier mogelijk te maken.
Belangrijke zaken waar u na de operatie de eerste maanden verder rekening mee moet houden:
Bronvermelding: De afbeeldingen zijn met toestemming overgenomen uit www.arthrosis.be.