Rugklachten en Rugnetwerk Twente

Lage rugpijn is een veel voorkomende aandoening. Tussen de 50 en 90% van de volwassenen zal ooit in zijn leven een episode van lage rugpijn doormaken. Jaarlijks is dit ongeveer 20% van de bevolking. De kans dat u ooit rugklachten krijgt is relatief groot. Gelukkig is rugpijn meestal niet schadelijk. Toch kan het een (tijdelijke) beperking geven in uw dagelijks leven; op uw werk, bij het sporten of bij de zorg voor u zelf of uw gezin.

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen om van uw rugklachten af te komen of deze te verminderen.
Soms bieden enkele adviezen al uitkomst. Helaas bestaan er ook rugklachten die al langer bestaan of een ernstiger oorzaak hebben. Dan is advies niet altijd genoeg.
Fysiotherapie Gezondheidscentrum ‘t Dijkhuis biedt daarom fysiotherapeutische hulp in de vorm van manuele therapiedry needling en uitgebreide trainingsfaciliteiten. Een fysiotherapeut bespreekt met u wat nodig is om u te helpen en stelt met u een behandelplan op.

Wij hebben voor de meest voorkomende rugklachten speciale revalidatieprogramma’s, waarbij u leert waar uw rugklachten vandaan komen en wat u kunt doen om de klachten te verminderen met behulp van een oefenprogramma. Hierbij wordt u begeleid door uw fysiotherapeut. Ook na (hernia)operaties kunnen onze fysiotherapeuten u helpen bij uw revalidatie.

Rug Netwerk Twente

Het Rug Netwerk Twente (RNT) is een netwerk van samenwerkende fysio- en manueeltherapeuten en medisch specialisten in Twente, dat is opgezet om de kwaliteit van de zorg voor mensen met lage rugklachten te verbeteren. De aangesloten praktijken hebben dezelfde missie en visie en werken volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen, vastgelegd in behandelprotocollen afhankelijk wat voor rugklachten u heeft. Inhoudelijke scholing en toetsing zorgt voor blijvende hoogstaande kwaliteit van handelen van de therapeuten.

De behandeling
De behandeling is gericht op uw persoonlijke klachten en het verbreden van de kennis over

  • Uw rugklachten met als doel de zelfredzaamheid te verhogen.
  • De behandeling wordt afgestemd op uw persoonlijke situatie.
  • Samen met u worden doelen opgesteld en uitgezet in de tijd.

Uitgangspunten voor de behandeling
U staat centraal. De behandeling wordt op maat gemaakt en sluit aan bij uw persoonlijke situatie.
Algemeen doel is het effectief aanpakken van uw rugklachten om beperkingen in het dagelijks leven
zoveel mogelijk tegen te gaan en ziekteduur te verkorten. Om deze doelen te bereiken is de behandeling gericht op de volgende punten: het verbreden van kennis over (het ontstaan van) uw rugklachten.
Kennis helpt bij het snel en effectief reageren op klachten, het krijgen van adviezen ten aanzien dagelijks bewegen,hervatten van werkzaamheden en/of sport onder begeleiding van de therapeut en een op maat gemaakt trainingsprogramma met persoonlijke doelen uitgezet in de tijd.

Het tegengaan van rugklachten vraagt een actieve inzet van uzelf. Hoe beter het lukt de adviezen op te volgen en actief te trainen, hoe sneller uw klachten verminderen en verdwijnen. Bewegen is goed voor uw rug en niet schadelijk!

Lees verder